• 2019.01.26. Svábbál

  Idén is a már megszokott jó hangulat uralkodott a hagyományosan január végén megrendezett Sváb bálon.

  A megnyitó műsort idén a Villányi Német Nemzetiségi Tánccsoport és a Singende Quelle Kórus szolgáltatta.

  A bálozók népes serege hajnalig mulatott a Schütz zenekar zenéjére.

                       

   

   

     

 • 2019.04.27. Sváb-sokac bál

   

  Az április végén 7. alkalommal megrendezett Sváb-Sokac bálon ismét zsúfolásig megtelt a Mohácsi Ifjúsági Centrum.

  A megnyitó beszédeket Cserdi Áron, Filákovity István és Hahnerné Feth Gabriella tartotta,

  mely után, mint minden évben a Mohács Nemzetiségi Néptáncegyüttes tánca nyitotta a rendezvényt.

  Az UnterRock és Juice zenekar fergeteges zenéjére hajnalig ropták a táncot a bálozók.

                             

 • 2019.05.31. Sváb utcabál

   

  A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is megrendezte a Mohácsi Német Önkormányzat a sváb utcabált a város főterén.

  Az aznapi esős idő ellenére sokan eljöttek, hogy az UnterRock zenekar fergeteges zenéjére ropják a táncot, vagy éppen csak élvezzék a vidám sváb dallamokat.

  A rendezvényen fellépett a Mohács Nemzetiségi Néptáncegyüttes is, akik a bizonytalan időjárás miatt ez alkalommal nem húzták fel féltve őrzött eredeti népviseletüket.

  Az utcabálon adománygyűjtő ládát helyeztünk ki, melyben a súlyosan beteg mohácsi kisfiú, BERKI NIKOLASZ számára gyűjtöttünk adományokat.

  A befolyt összeget eljuttattuk a családnak, akik a kisfiú gyógykezelésére fordítják az összeget. Ezúton is köszönjük mindenki nagylelkű ember támogatását!

   

   

    

   

    

 • 2019.11.23. - Schwäbischer Stichbraten azaz a Sváb disznótoros

  Ebben az évben 7. alkalommal rendezte meg a Mohácsi Német Önkormányzat hagyományos disznótorosát.

  Régen, míg majd mindenki tartott otthon jószágot, a tél egyik legnagyobb, egyben legvidámabb munkája volt a disznóvágás. Ilyenkor összejött a család, a szomszédok, és együtt végezték a vágást, dolgozták fel a húst. A tartósítás legjobb módja a füstölés volt, így füstre került a hurka, kolbász, szalámi, disznósajt, a sózóba pedig a sonka és a szalonna. A zsírt kisütötték, és fagyasztó híján a húsokat is, melyeket aztán a kisült zsírba rétegeztek. Így minden sokáig elállt. Este vidám vacsorával köszönték meg a segítőknek a munkát. A hála jele volt a kis kóstoló is, melyet a segítő családjának küldött a háziasszony. A vacsorára gyakran maszkások is érkeztek, akik szakadt ruhában, arcukat elfedve kopogtattak be, majd egy vidám levél felolvasása után szintén kóstolót kértek, amit általában meg is kaptak. Hogy kik voltak a maszkások, azt sokszor nem sikerült kideríteni.

  Idén az előző évhez hasonlóan kolbásztöltő versenyre hívta a Mohácsi Német Önkormányzat az érdeklődőket. A megmérettetésre 13 csapat jelentkezett, akik a zsűri elnökének, Karl Ödönnek az elmondása szerint kitettek magukért. Az értékelés szempontjai között szerepelt az íz, a küllem, és az elkészült kolbász állaga. A hagyományos ízek mellett megjelentek a különlegesebben fűszerezett kolbászok is.

  A vacsora a hagyományokhoz híven töltött káposzta és a frissen töltött és sütött kolbász és hurka volt, így mindenki szabadon megkóstolhatta a nyertes recepteket is. A vendégek jó hangulatáról a Sextett Zenekar gondoskodott. Reméljük mindenki jól érezte magát.

   

   

     

   

   

   

 • 25 éves a Mohácsi német Önkormányzat

  A Mohácsi Német Önkormányzat ebben az évben ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. Ez alkalomból ünnepi gálával mutatta be a város lakossága számára jelenlegi munkáját. A gálán, melyre szeptember 22-én került sor, fellépett a Mohács Nemzetiségi Néptáncegyüttes, a Singende Quelle Kórus, a Német Nemzetiségi Ház harmonikás növendékei, a Hahner Róbert vezette Total Brass zenekar, Kéméndi Tamás és barátai, a Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium diákjai, valamint a sváb táncokkal debütáló Zora néptáncegyüttes. A kétórás műsor alatt minden résztvevő megismerkedhetett a Mohácsi Német Önkormányzat munkájával, és ezzel együtt a műsorszámok között képeket is láttak a programokról. A fellépők pedig méltán zsebelték be a hatalmas tapsot, melyet műsorukért zsebeltek be.  

   

   

    

   

 • 45 éves a „Mohács“ Nemzetiségi Néptáncegyüttes

  A „Mohács“ Nemzetiségi Néptáncegyüttes 2019. 11. 30-án gálaműsorral ünnepelte fennállásának 45+1 éves jubileumát, melyet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatott. Köszönet érte!    

  „Mohács” Nemzetiségi Néptáncegyüttes Filákovity István vezetésével 46 éves fennállása alatt nemcsak sváb táncaival aratott sikereket, hiszen a tánccsoport rendkívülisége éppen a Mohácsra jellemző soknemzetiségen alapul.  Mivel a mohácsi családok jelentős részében a sváb-sokac vegyes házasságokkal természetes, hogy a család ifjabb tagjai már párhuzamosan élhetik meg mindennapjaikban e két nemzetiségi kultúra elemeit. Így az is egyértelmű, hogy a „Mohács” Nemzetiségi Néptáncegyüttes a magyar mellett német és horvát táncokat is színpadra állít.

  Német nemzetiségi vonalon a „Mohács” Nemzetiségi Néptáncegyüttes sikert sikerre halmoz: néptáncversenyek és a Magyarországi Németek Országos budapesti gálájának állandó sikeres résztvevője. Az együttes vezetője, Filákovity István pedig a „Schwäbisch-kroatische Hochzeit” tánccal 2010-ben a legjobb koreográfia díjat kapta. Filákovity István 2011-ben a Mohácsi Német Önkormányzat felterjesztésére a „Magyarországi Németek Kultúrájáért” díjban részesült. 

   

   

      

   

   

 • Emsige Hände - Szorgos kezek délutánja

  A magyarországi németek méltán híresek munkabírásukról, szorgalmukról. Semmi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy amikor ide jöttek, sokszor a semmiből kellett felépíteniük maguknak mindent. Házat, földet, gazdaságot. Felnőtt akár két generáció is, mire minden a helyére került, nyugalomban, jobb létben élhetett a család. Mindez pedig a munkának köszönhető. Erre a szorgos munkára emlékezik minden évben a Mohácsi Német Önkormányzat Emsige Hände, vagyis Szorgos kezek rendezvényén. Az idei rendezvényen a Lustig auf! zenekar vidám zenéje mellett jól esett a munka kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Volt lehetőség kipróbálni a csuhézást, kötést, szövést, kukoricamorzsolást. Az ügyes kezűek kipróbálhatták a kékfestő könyvjelző készítését, és színezhettek díszes kéztörlőt és vállkendőt. A népi játékok is nagy sikert arattak a délután során. A gyerekek számára előkészített több száz kis ajándék mind elfogyott. Aki pedig megéhezett, finom Pfannekuchen-t kóstolhatott, melyet frissen sütöttek az udvaron az asszonyok.

   

   

    

 • Fisch am Sonntag - Halvasárnap rendezvénysorozat 2019

  A Fisch am Sonntag, azaz halvasárnap rendezvények 2018-ban nagy sikerrel debütáltak, így 2019-ben is úgy döntött a Mohácsi Német Önkormányzat, hogy megrendezi a halfogyasztást népszerűsítő rendezvénysorozatát.

  A rendezvények alap témája rendszerint egy-egy halétel (halpörkölt, halkolbász, rántott hal, sült hal, halászlé, füstölt hal) elkészítésének bemutatása. Ez után lehetőség van a végeredmény megkóstolására is. A gasztro-kulturális rendezvénysorozat az önkormányzat legnagyobb rendezvényét, a Donauländisches Fischfestival-t, azaz a Dunamenti Halfesztivált hívatott felvezetni, egyben bemutatni a résztvevőknek, hogy milyen sokféleképpen lehet elkészíteni a halat, egyben felhívja a figyelmet arra is, hogy milyen sokféle halból lehet egyszerűen, finom fogást a család asztalára tenni.

  A halvasárnapok rendszerint a Német Nemzetiségi Ház udvarán/nagytermében kapnak helyet. Így volt ez az idei évben is.  A gasztronómia mellett a kultúra is fontos szerepet kapott. Minden alkalommal lehetőséget kaptak a Német Nemzetiségi Házban tanuló harmonikás növendékek a fellépésre, mellettük pedig „profi” népzenészek is gondoskodtak a jó hangulatról.

  A 2019-es éven három Fisch am Sonntag került megrendezésre. Az első rendezvényt május 05-én tartottuk. Ez alkalommal ponty és csuka pörköltet készített nekünk HEGEDŰS CSABA mesterszakács. A rossz idő miatt a főzést az udvaron, az ételek kóstoltatását és a kultúrműsort a Német Nemzetiségi Ház nagytermében tartottuk.

  A következő rendezvényre május 25-én került sor. KLIEBER TAMÁS és segítői jóvoltából ezúttal rántott harcsa és rántott süllő szeleteket kóstolhattak a résztvevők.

  A harmadik, egyben utolsó rendezvényt június 30-án tartottuk. BARICS ZSOLT halfőző bajnok igazi mohácsi vegyes halászlevet készített nekünk.

  Köszönjük minden érdeklődőnek a részvételt, a szakácsoknak az ínycsiklandozó finomságokat. Reméljük a jövő évben is folytatódhat a sorozat újabb és újabb receptekkel.

   

   

      

   

 • Identitástudat erősítő tábor Tirolban

  Az MNE minden évben identitástudat erősítő tábort szervez német nyelvterületre. Így 2019. júliusában 30 diák, akik aktívan részt vállalnak a város német nemzetiségi életében, egy hetet tölthettek Tirolban. Nem csupán a turisztikai nevezetességekkel ismerkedhettek meg a fiatalok, (Kufstein, Salzburg, Innsbruck), hanem a tartomány aktív néphagyományaival, népzenéjével és természeti szépségeivel is. A német nyelvterületen töltött 6 nap alatt nagyot fejlődhetett a diákok nyelvtudása is.

  A tábort a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Támogatta. Köszönet érte!

   

 • III. Dunamenti Halfesztivál

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

                                                     

   

  Támogatásban részesült a „Dunamenti Halfesztivál 2019” című projekt                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

   Mohácsi Német Önkormányzat a TOP támogatási rendszeréhez benyújtott, „TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00646” azonosító számú „Dunamenti Halfesztivál 2019” című projekt 6 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

  Kétségtelenül az év legnagyobb rendezvénye a Mohácsi Német Önkormányzat számára a Donauländisches Fischfestival, vagyis a Dunamenti Halfesztivál. Ebben az évben is alapos szervező és előkészítő munka előzte meg a programot, mely ezúttal is július harmadik szombatján, vagyis július 21-én került megrendezésre immáron harmadik alkalommal. Az érdeklődés most is hatalmas volt. Ezt mutatja, hogy egyre többen jelentkeznek a főzésre és az elkészült halétel zsűriztetésére is.

  A Sétáló utcában elhelyezett Sváb utca most is megtelt érdeklődőkkel, akik lelkesen oldották meg a standoknál felkínált feladatokat. A jó munkáért pecsét járt, melyből, ha ötöt összegyűjtött valaki, akkor szerencsét próbálhatott a zsákbamacskán, ahol többek között textilszatyrot, tányért, tollat, vagy akár egy tányér nagyon finom halászlevet is nyerhettek a szerencsések.

  A nagyszínpadon ezúttal is színvonalas műsort követhetett végig a több száz főre rúgó közönség. Fellépett az Alte Kameraden fúvószenekar valamint a Nadascher Musikanten Mecseknádasdról, a Kresz-Tóth duó Babarcról, a Mohácsi Német Önkormányzat harmonikás növendékei, a Lochberg tánccsoport Zsámbékról, valamint Millich Anikó és énekesei. Külföldi fellépő volt az Ausztriából érkezett Kulmer Schuhplattler tánccsoport, Luca Stangl fiatal harmonika virtuóz és nagypapája, valamint a külföldön és Magyarországon is nagy sikernek örvendő Die Mayrhofner zenekar. A Bon-Bon zenekar koncertjén, mely este 8 órakor került a színpadra, már mozdulni sem lehetett a helyszínen. A buli zárása egy fergeteges utcabál volt a Diamant Kapelle közreműködésével.

  Mindeközben a kisszínpadon a zene mellett ismeretterjesztő előadásokat követhetett a közönség a halászattal, hálókötéssel, halételek elkészítésével kapcsolatban, de mikrofonvégre sikerült csalni NAGY TIBORT is, aki a Halászcsárda vezetőjeként több évtizeden át felet a finom ízekért a városban. Ő régi szép emlékeiről mesélt a hallgatóságnak.

  Aki nem szeretett volna főzni, de szívesen megkóstolta volna a mohácsi halászlét, vagy a harcsapörköltet, annak sem kellett csalódnia, hiszen a Halponton mindenkinek lehetősége volt erre. Készült itt még csíptetett ponty, halburger valamint halkolbász is a ínyencek számára.

  Köszönjük minden résztvevőnek, hogy eljött. Reméljük mindenki jól érezte magát. Találkozzunk 2020-ban a 4. Dunamenti Halfesztiválon is!

 • Mohács Nemzetiségi Néptáncegyüttes

  A Mohács Nemzetiségi Néptáncegyüttes a Csoóri Sándor Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával új néptánc koreográfiát tudott elsajátítani,  valamint az együttes bővíteni tudta a népviselet tárát is.

  A pályázat keretében a próbák megtartását segítő technikai eszközök beszerzése is megtörtént, illetve a tánccsoport a felmerülő úti költség terheit is tudta némileg csökkenteni a pályázati támogatás segítségével.

  A Mohács Nemzetiségi Néptáncegyüttes "saját" zenészei nem minden esetben tudják vállalni a próbákat, fellépéseket, így külsős zenekarok igénybevétele is szükséges. 

  A Csoóri Sándor Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a zenekari kiadások is jelentős mértékben tudtak csökkenni.

  A pályázati támogatás összességében jelentősen hozzá tudott járulni az együttes szakmai munkájának sikerességéhez, nagymértékben segítette a szakmai színvonal növelését,

  egyben hozzájárult a mohácsi és mohács környéki néptánc hagyományok megőrzéséhez, továbbörökítéséhez, valamint a nemzeti és nemzetiségi identitás tudat erősítéséhez.

 • Működési támogatás a Mohácsi Németek Egyesületének

  A Mohácsi Németek Egyesülete 2019. évi működési költségeit jelentősen enyhítette a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által biztosított pályázati támogatás. A támogatást az egyesület ezúton is nagyon köszöni!

   

   

 • Német nemzetiségi harmonikatábor 2019

  Hetedik alkalommal került megrendezésre június 17. és 21. között a Mohácsi Német Önkormányzat Harmonikatábora. Ezúttal is sok diák vett részt a táborban Baranya megye több településéről. Így volt táborozó Mohácsról, Bólyról, Himesházáról, Mecseknádasdról, Véméndről és Pécsről is. A tanárok, Kéméndi Tamás, Durovics Dóra és Umstätter Ervin irányítása alatt délelőttönként szakmai munka folyt, majd ebéd után lehetőség volt a pihenésre, tapasztalatszerzésre. A gyerekek hajókiránduláson vettek részt a Dunán, ellátogattak a Szajkra, megnézték a mohácsi Busómúzeum tárlatát. A hét egyik izgalmas napja a szülői hangverseny napja volt, amikor is zsúfolásig megtelt az Ifjúsági Centrum aulája. Nem csak a szülők nagyszülők jöttek el meghallgatni a gyerekeket, hanem sok ismeretlen is betévedt egy kis koncertre. A legizgalmasabb nap azonban a magyarhertelendi kirándulás volt. Itt a gyerekek nem csak kirándultak, hanem meghívást kaptak a termálfürdőbe, ahol egy közel egyórás koncerten mutathatták meg tudásukat a fürdőzőknek. A koncert után megérdemelten csobbantak a kellemes vízbe, hogy kipihenjék a hét minden fáradalmát.

   

   

    

 • Német nemzetiségi néptánc- és harmonikaoktatás

  A Mohácsi Német Önkormányzat diákok számára ingyenesen biztosít harmonika- és néptáncoktatást, Durovics Dóra és Pávkovics István zenetanárok, ill. Róthné Ébner Mária és Kárász Tamara tánctanárok vezetésével. Az oktatást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta. Köszönet érte!

   

   

   

   

      

 • Német nyelvű könyvtár

  A  Német Nemzetiségi Ház könyvtárában számos német nyelvű olvasnivaló és a magyarországi németek kultúrájával és nyelvjárásával kapcsolatos könyv és újság várja az érdeklődőket. Az MNÖ folyamatosan frissíti az újonnan megjelenő kiadványokkal nemcsak saját könyvtárát, de alkalmanként a város nemzetiségi iskoláinak könyvtárait is. A kiadványok vásárlását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázata támogatta.      

   

   

    

 • Schwäbische Küche

  Manapság nagyon divatos a gasztronómia kifejezés. Lépten-nyomon főzős műsorokba, újságokba botlik az ember. Sztárszakácsok árulják egy egy-egy ételköltemény elkészítésének titkait, melyek alapanyagait csak nehezen, vagy egyáltalán nem lehet beszerezni. Ezek borsos áráról már ne is beszéljünk. Lelkesen utánozzuk őket, közben pedig el is felejtjük, hogy annak idején milyen finomakat főztek nagyanyáink a legegyszerűbb és sokszor a legolcsóbb hozzávalókból.

  A Mohácsi Német Önkormányzat arra gondolt, hogy nem hagyja feledésbe merülni a régi, hagyományos recepteket, hanem felkeresi azok értőit, és megpróbálja megmenteni, továbbadni az ételek receptjeit és elkészítésük titkait. Schwäbische Küche, Sváb konyha címen rendezvénysorozatot indított, melynek témája minden alkalommal egy-egy hagyományos étel elkészítése volt.

  A lényeg minden alkalommal az volt, hogy legyen néhány „profi” nagymama, akinek az irányításával az érdeklődők maguk készítették el a fogásokat. Az első alkalommal rétest készítettek a résztvevők. 5 asztalon húzták a tésztát, melybe túrós, almás, grízes-meggyes, és mákos töltelék került. A második alkalommal bableves forrt a fazékban, melyhez a hagyományos Hefeknel, gőzgombóc készült. A harmadik alkalommal Salzkipl, vagyis sóskifli került a sütőbe. Az utóbbi elkészítésekor a legkisebbek is kivették a részüket a munkából, hiszen melyik gyerek ne szeretne segíteni anyának és a mamának a kifli kenésében, szórásában, gyúrásában.

  Aki most kimaradt, ne csüggedjen, jövő évben új receptekkel ismét várjuk a vállalkozó kedvű konyhatündéreket.