• A ZDF forgatócsoportja Mohácson

   

  A németországi ZDF televízió stábja járt Mohácson, a Német Nemzetiségi Házban októberben. A forgatócsoport végigkísérte egy a Fekete - erdőtől a Fekete - tengerig közlekedő hajó útvonalát, miközben bemutatta a Duna mentén élők mindennapjait. A középpontba ez alkalommal nem a nevezetességek és a turisztikai látnivalók kerültek, sokkal inkább az itt élő emberek, gondolkodásmódjuk, örömeik, problémáik. A riportfilm 2019. január 6-án és 13-án 18 órától kerül adásba. Igazán büszkék vagyunk erre a riportra, hiszen a ZDF.reportage az egyik legismertebb, és legszínvonalasabb műsor a németországi köztévében.

 • "Hull a pelyhes fehér hó"

  "Hull a pelyhes fehér hó"

  A Mohácsi Német Önkrmányzat kreatív versenye évek óta nagy siker és persze kihívás az iskolások és óvódások között. Ebben a tanévben hópihét kellett készíteni. A kihívásnak sokan tettek eleget, minden német nemzetiségi nyelvet oktató intézmény küldött munkát a kiállításra. A sok-sok hópihe, melyek a legváltozatosabb technikákkal készültek,teljesen havassá varázsolták a Német Nemzetiségi Ház nagytermét. A kis alkotók december 11-én ajándékokat vehettek át az MNÖ tagjaitól.

      Gratulálunk a pedagógusoknak, és tanítványaiknak a munkájukhoz!

 • 2018.01.27. Sváb bál és német nemzetiségi est

  Az idén január 27-én megrendezésre került német nemzetiségi esten és sváb bálban talán idén még többen koptatták a táncparkettet, mint eddig bármikor.

  Cserdi Áron köszöntője után Illés Richárd rövid tájékoztatót tartott az idei parlamenti választásokról és annak jelentőségéről, hiszen az idei parlamenti választások során újra lehetőség van német nemzetiségi képviselőt juttatni a parlamentbe.

  Az esten fellépett az Újpetrei tánccsoport, ill. a Singende Quelle kórus is ízelítőt adott repertoárjából.

  A zenéről és a jó hangulatról a Schütz Kapelle gondoskodott.

  Reméljük mindenki jól érezte magát és jövőre is velünk táncol!

  további fényképek az eseményről itt láthatók:

  >>sváb bál és német nemzetiségi est<< 

   

   

                               

  A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

   

            

   

 • 2018.02.09. Trábert József Területi Népdaléneklési Verseny

  A Mohácsi Német Önkormányzat és a Park Utcai Katolikus Általános Iskola 2018. február 09-én rendezte immár 19. alkalommal hagyományos Területi Német Népdaléneklési Versenyét.

  TRÁBERT JÓZSEF, az iskola egykori tanára, igazgatóhelyettese és a német tagozat vezetője kezdeményezésére került megrendezésre először 1999 januárjában ez a népdaléneklési verseny, amely azóta minden évben a Busójárás programjaként szerepel és 2017 óta az alapító nevét viseli.

  A mohácsi általános iskolás tanulókon kívül Himesházáról, Lánycsókról, Somberekről és Véméndről is érkeztek szép számmal versenyzők, összesen 44 diák. 
  A zsűri tagjai, Michelisz Ferenc, Szugfil József és Mausz Mihály, nagy örömüket fejezték ki a sok résztvevő, a szép dalok és szép népviseletek láttán.

  További fényképek az alábbi linken találhatók

  >>Trábert József Területi Népdaléneklési Verseny<<

                                      

 • A mester öröksége Gász Mihály hangszerei a kis harmonikásoknak

  Gász Mihály az 50-es évektől Mohácson és a környező falvakban több zenekart is szervezett. Legismertebb közülük a Véméndi Fúvószenekar, melynek tagjai közt még ma is akadnak egykori tanítványok. A fúvós hangszerek mellett kiválóan, virtuóz módon játszott harmonikán, és ezt a tudását is szívesen átadta a tanulni kívánó leendő zenészeknek. Tanárként mindenféle fúvós hangszert oktatott, számtalan növendéke volt. 

  2014-ben születésének 90. évfordulóján a Mohácsi Námet Önkormányzat koncerttel emlékezett meg Gász Mihály tevékenységéről, ill. azóta rendszeresen egyhetes tábort és versenyt szervez Baranya harmonikás növendékei számára. Idén májusban sajnos Gász Miska bácsi özvegye is elhunyt. A család szándéka szerint a neves mester harmonikáit a Mohácsi Német Önkormányzatnak adományozta, hogy a környék kis harmonikásai több és jobb hangszeren gyakorolhassanak.

  Reméljük az elvetett magok termő talajra találnak. Köszönet az adományokért! 

 • A Mohácsi Németek Egyesülete

  A Mohácsi Németek Egyesülete 2018. évi tevékenységét, működését nagy mértékben segítette az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

  Támogatásukat ezúton is köszönjük!

   

 • Együtt Dél-Tirolban 2018 július

   

  Dél-Tirol nevének hallatán csodaszép hegyek, hangulatos népzene és néptáncok juthatnak eszünkbe. A nemzetiségek és a kisebbségben élők számára Dél-Tirol azonan sokkal több ennél: a kultúra megőrzésének jelképe. Talán nem mindenki számára köztudott, hogy Dél-Tirol Olaszország egyik német nyelvű tartománya, melyet az I. világháború után csatoltak el Ausztriától. A tartományban igen nagy hangsúlyt fektetnek a 70 %-ban ott élő német anyanyelvűek identitásának megőrzésére. Aki ott jár, tapasztalhatja, hogy e törekvés sikeres. 2018 júliusában 15 mohácsi fiatal, akik aktívan részt vállalnak a német nemzetiségi programokban és kísérőik dél-tiroli kiránduláson vettek részt az MNÖ és MNE szervezésében. Az öt nap alatt nem csak múzeumokban jártak, projektfoglalkozásokon vettek részt, hegyet másztak és túráztak, de úton útfélen megélhették, mit jelent az abszolút autonómia és a kétnyelvűség a tartományban. Konkrét tapasztalatot-és persze felejthetetlen élményt jelentett a találkozás egy alpesi táncegyüttessel, a Michelsburger Schuhplattler csoporttal is, akik ízelítőt is adtak tánctudásukból.

  A program, mely az emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósult meg, igazi csapatépítő tréninget jelentett a fiataloknak.

  Jövőre veletek ugyanitt?

                       

 • Emsige Hände ~ Szorgos Kezek 2018.10.07.

   

  Október első hétvégéje sok gyerek számára nagyon várt időpont. Ekkor rendezi a Mohácsi Német Önkormányzat hagyományos Emsige Hände- Szorgos Kezek Délutánja című rendezvényét. A szép őszi napsütésben a Szent Ferenc Katolikus Óvoda ovisainak és a város általános iskolásainak német nyelvű műsora mellett lehetőség volt régi népi játékokat kipróbálni, kézműves mesterségekbe bepillantást nyerni, és természetesen a teljesített feladatok után pecséteket gyűjteni, amit a gyerekek apró ajándék(ok)ra cserélhettek be. Voltak olyan ügyesek is, akik tízet is haza vihettek. Ha a sűrű forgatagban elfáradt szülő és gyerek, akkor egy kis smarni kóstolótól új erőre lehetett kapni.

  A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

   

   

   

 • Gász Mihály Harmonikaverseny 2018.03.11.

  A Mohácsi Német Önkormányzat harmadik alkalommal rendezte meg 2018. március 11-én a város és Baranya ifjú harmonikás tehetségei számára a Gász Mihály Harmonikaversenyt. A kétévente megrendezésre kerülő megmérettetés névadója a környék legismertebb zenésze, zenetanára. Tanárként mindenféle fúvós hangszert oktatott, számtalan növendéke volt. A városban és a környező falvakban több zenekart is szervezett. Legismertebb közülük a Véméndi Fúvószenekar, melynek tagjai közt még ma is akadnak egykori tanítványok. A fúvós hangszerek mellett kiválóan, virtuóz módon játszott harmonikán, és ezt a tudását is szívesen átadta a tanulni kívánó leendő zenészeknek. A tanár úr tiszteletére 2014-ben indított verseny ötletgazdája és szervezője Kéméndi Tamás zenetanár, aki maga is Miska bácsinál kezdett harmonikázni.

  Ebben az évben 35 produkció szerepelt a minősítésen. Ebből 32 egyéni versenyző, és 3 kamara együttes érkezett Mohács, Bóly, Hímesháza, Pécs és Mecseknádasd zeneiskoláiból. A zsűri, Juhos Melinda, a dunaújvárosi Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola harmonikatanára, Szaksz Norbert zenetanár és Apaczeller József karnagy a verseny értékelésekor elismerően nyiatkozott a gyerekek magas szintű tudásáról, felkészültségéről. Külön kiemelték, hogy jó látni, milyen sokan szeretik és művelik magas szinten a hangszert, és bíztatták a gyerekeket, hogy ne keseredjenek el, ha most nem úgy sikerült a bemutatójuk, és ne hagyják abba a zenélést.

  A verseny megrendezzését az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

  Eredmények:

  I. Korcsoport (2008. 09.01. után születtek)

  Arany: Csontos Gellért, Hahner Hédi, Umstätter Tamás (Felkészítőjük: Umstätter Ervin)

  Ezüst: Licziusz Máté (Umstätter Ervin), Kleics Botond, Márton Lázár Domonkos (Felkészítőjük: Kéméndi Tamás)

  II. Korcsoport (2006. 09. 01.-2008. 08. 31. között születtek)

  Kiemelt Arany: Kiricsi Martin (Kéméndi Tamás)

  Arany: Pohl András (Ladócki Aranka), Ritzl András Pál (Kéméndi Tamás), Réger Edina, Umstätter Bálint (Umstätter Ervin)

  Ezüst: Sweitzer Dominika, Salamon Csanád (Umstätter Ervin), Susányi János Árpád, Pleskonics Botond (Ladócki Aranka)

  III. Korcsoport (2004. 09. 01-2006. 08. 31. között születtek)

  Kiemelt Arany: Jakab Zétény (Ladócki Aranka), Zubán Kíra (Umstätter Ervin)

  Arany: Gerner Péter (Kéméndi Tamás)

  Ezüst: Polgár Dániel, Lázár Bálint, Bíró Erik Zoltán, Amrein Roland, Hernesz Krisztián (Kéméndi Tamás), Wehring Mátyás, Tóth Kristóf (Ladócki Aranka)

  Bronz: Balog Tamás, Sulics Ramóna (Ladócki Aranka)

  IV. Korcsoport (2002. 09 .01 -2004. 08. 31. között születtek)

  Ezüst: Vajta Ákos László (Ladócki Aranka), Stang Ádám (Umstätter Ervin)

  V. Korcsoport (2000. 09. 01.-2002. 08.31. között születtek)

  Ezüst: Kramm András (Kéméndi Tamás)

  VI. Korcsoport (1996. 06. 01.-2000. 08. 31. között születtek)

  Arany: Zubán Kilián (Umstätter Ervin)

  Ezüst: Treszner Benedek Bence (Kéméndi Tamás)

  Kamaracsoportok

  1. Jakab Zétény, Tóth Kristóf, Vajta Ákos László (Ladócki Aranka)-Ezüst

  2. Balog Tamás, Grób Gergő, Jakab Zétény, Tóth Kristóf, Vajta Ákos László, Wehring Mátyás (Ladócki Aranka)- Ezüst

  3. Mecseknádasdi sextett: Amrein Roland, Gerner Péter, Hernesz Krisztián, Krasz Barna, Müller Roland, Ruppert Lénárd (Kéméndi Tamás) -Ezüst

   

   

 • Hartmann Miklós: A széna illata

   

  2018. őszén Hartmann Miklós A széna illata című könyvének bemutatójára került sor a Német Nemzetiségi Házban. A szerző beszélt kutatómunkájának és a könyv keletkezésének körülményeiről, ill. bemutatta a történetben szereplő Dunamenti helyszíneket. A családregényben a Hartmann család generációinak történetén keresztül nyomon követhetjük a Magyarországra betelepülő németség sorsát. Megismerhetjük az akkori idők egyszerű emberének küzdelmeit a mindennapokkal és a történelem viharaival, amelyeken keresztül - mint egy tükörben - saját családjaink és őseink története is eszünkbe jut. A fordulatos, könnyen olvasható történet sok tanulsággal szolgálhat idősebbek és fiatalabbak számára is. 

  A könyv megvásárolható a Német Nemzetiségi Házban.

   

 • Idén is szomszédoltunk...

  A Nepomuki Szent János ünnepségsorozat részeként május 19-én rendezte a város a Szomszédünnepet. A program lényege, hogy a civil szervezetek, baráti társaságok, helyi nemzetiségi önkormányzatok bemutatkozhassanak a város lakosai számára. A Mohácsi Németek Egyesülete a Mohácsi Német Önkormányzattal közösen színes sátorban mutatta be a sváb kultúra hagyományait, illetve vidám ügyességi és nyereményjátékkal valamint természetesen finomságokkal fogadta vendégeit: Az egyik üstben hagyományos csirkepaprikás készült, míg a roston a Dunamenti Halfesztiválra készülve halkolbász illata-és néha füstje-szállt a levegőben. A jóízűen elfogyasztott ebéd után indulhatott az igazi szomszédolás és beszélgetés.

   

                                                                                                          

 • II. Dunamenti Halfesztivál 2018.07.21.

   

  2018. július 21-én immár másodszor rendezte meg a Mohácsi Német Önkormányzat a Dunamenti Halfesztivált. A program középpontjában ebben az évben sem csupán a finom halétel állt, melyet a baráti társaságok és családok 130 bográcsban főztek, hanem a magyarországi német kultúra is. A város sétálóutcájában "Sváb utca" került kialakításra, ahol 23 sátorban ismerhették meg a látogatók a hagyományos sváb kultúrát, mesterségeket, népviseletet, gasztronómiát, népi gyógyászatot, ill. kiállítást tekinthettek meg a régi ünnepekről és mezőgazdasági munkákról, melyeket akár ki is próbálhattak a bátrabbak.

  A nagy sikerű rendezvény vendége volt Dr. Nagy István agrárminiszter, de a környékbeli német önkormányzatok és egyesületek is képviseltették magukat, gazdagítva az esemény programjait.

  A fesztivál teljes ideje alatt színvonalas német nemzetiségi program szórakoztatta a jelenlevőket a nagyszínpadon. A délután és este folyamán felléptek a mohácsi, fekedi, dunaharaszti és biatorbágyi tánccsoportok, a dunaszekcsői fúvószenekar, az ausztriai 4-Tiroler zenekar és a dél-tiroli Michelsburger Schuhplattler. Délután Badár Sándor szórakoztatta a közönséget, majd Wolf Kati koncertje következett. Az esőáztatta utcabálon A Diamant Kapelle szórakoztatta a nagyszámú jelenlevőket.

  A jó visszhangú rendezvényen megközelítőleg 9000-en vettek részt.

   

 • Ismét adventi hangverseny a Singende Quelle kórussal

   

  Régi szép hagyománya volt a Singende Quelle Kórusnak, hogy adventkor hangversennyel ünnepli születésnapját. Ez a szokás éledt újjá ebben az évben, amikor december 8-án nagysikerű koncerttel köszöntötte az eljövendő karácsonyt. A kórus vendégei voltak a Zárda templomban a harkányi Singvögel Kórus, valamint a Fekedi Német Nemzetiségi Kórus.

  A saját rendezvényen kívül is mozgalmas a december  a kórus tagjainak, hiszen meghívást kaptak a Mohács-Bensheim Baráti Kör 30 éves jubileumi ünnepségére, valamint a városi adventi hangversenyre is.

                                                                                   

 • Ismét begyújtották a kemencét a Mézeskalácsgyárban

  Ismét begyújtották a kemencét a mézeskalácsgyárban

  Ha közeledik a karácsony, fűszeres sütemény illata lengi be a Német Nemzetiségi Házat. Most sem volt ez másként. Több száz kis - és nagydiák látogatott el a "Mézeskalácsgyárba" és készítette el a hagyományos karácsonyi süteményt, melyet cukormázzal díszítve mindenki hazavihetett. Az idei évben december első két hetében 25 iskolai csoport, mintegy 530 diák gyúrta, formázta, díszítette (és persze tesztelte) a karácsonyi édességet. A program kitűnő lehetőség a tanulóknak, hogy a mézeskalács elkészítése közben megtekintsék a ház interaktív kiállítását, valamint a kreatív verseny alkotásaiból készült kiállítást.

   

                                                                                            

 • Karácsonyi hangverseny

  Ebben a tanévben is folytatódik a harmonika és a német néptáncoktatás a Német Nemzetiségi Házban. A gyerekek karácsony előtt adtak számot tudásukról. Meghitt karácsonyi műsorral örvendeztették meg szüleiket és az érdeklődőket. Megható volt hallani azokat a kezdő harmonikásokat, akik csak néhány hónapja tanulnak a hangszerükön, és azokat a diákokat, akik már évek óta a Házban harmonikáznak. A hangszeresek produkcióit színesítették a néptáncos gyerekek verseikkel, köszöntőikkel és vidám táncaikkal.

  Köszönjük a gyerekeknek és felkészítőiknek, Kárász Tamarának, Durovics Dórának és Pávkovics Istvánnak eddigi munkájukat!

 • Német Nemzetiségi Harmonikatábor 2018.06.18-23.

  A nyári szünet első hetében, június 18. és 23. között zajlott- immár 6. alkalommal- a Német Nemzetiségi Harmonikatábor az MNÖ szervezésében: idén 30 tanuló jelentkezett Mohácson kívül Hímesháza, Bóly, Pécs, Mecseknádasd művészetoktatási intézményeiből. A 4 zenetanár (Kéméndi Tamás, Ladóczki Aranka, Umstätter Ervin, Pávkovics István) irányításával az idei évben elsősorban a zenekari előadásra került a hangsúly, így a csütörtöki koncerten 5 közös számot is előadtak a fiatalok az egyéni produkciók mellett. Természetesen nagy sikerrel!

  A délelőtti és délutáni foglalkozások között német nemzetiségi programok zajlottak: a diákok közelebbről szemügyre vehették, hogyan dolgozik egy fazekas, de kipróbálhatták ügyességüket a régi népi játékokban és a barkácsolásban is. A pénteki egész napos kiránduláson a Pécs melletti Zsályavölgyben őseink életét ismerhették meg. A mai kor technikáit is felhasználva csütörtökön élő közvetítés keretében számoltak be a résztvevők a közösségi oldalakon. Találkozzunk jövőre is! A tábort az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázata támogatta. 

   

   

 • Nyári fesztiválok nyitánya: Sváb utcabál

  Június 1-jén hivatalosan is megnyílt a fesztiválszezon Mohácson-Erről a Mohácsi Német Önkormányzat gondoskodott. A Városháza stílusos kulisszái előtt rendezett sváb utcabálon több százan mulattak a Schütz  Kapelle muzsikájára. A 19 órai kezdéskor egy 80 év feletti lelkes pár vette elsőként a bátorságot, hogy a "táncparkettre" lépjen, de aztán mindenféle korosztály csatlakozott a táncolókhoz. Együtt mulattak tinik és nagyszülők! Jó volt nézni - és természetesen táncolni - a kellemesen hűvös éjszakában.

 • Rendezvényeink

 • Sváb disznótoros-áldozat nélkül 2018.11.03.

   

  Idén november 3-án rendezte meg a Mohácsi Német Ökormányzat immáron hetedik alkalommal a sváb hagyományokra épülő disznótoros rendezvényét. Idén nem került kés alá egy állat sem, hanem a meghirdetett kolbástöltő versenyre lehetett kis csapatokban jelentkezni; még városunk határain túlról is érkeztek résztvevők. Az udvaron folyt a kolbászok töltése, üstben rotyogott a töltött káposzta, a konyhában a szorgos kezek sós kiflit sütöttek. A vacsorára a ház teljesen megtelt, és jó hangulatban fogyott a csapatok által elkészített sült kolbász és a töltött káposzta. A kolbászok szakmai zsűri elé lerültek, az okleveleket a vacsora előtt kaphatták meg a legjobbak.

  A Millich zenekar már délután gondoskodott a jó hangulatról, a vacsora után is ők húzták a talp alá valót. A vidám táncolásba a beöltözött "maszkások" is bekapcsolódtak, szintén egy régi hagyományt életre keltve.

  Reméljük jövőre is vendégeink lesznek ezen a jó hangulatú hagyományőrző rendezvényen!

    

 • Szent Márton hagyatéka

   

   

  Tanulságos hagyomány kelt életre immár több évtizede a mohácsi gyerekek körében is: Szent Márton püspök életére, önzetlenségére, segítőkészségére emlékezve műsorral, és lampionos felvonulással ünnepeltek és ünnepelnek a mai napig november 11. környékén. A hagyományt mára a város szinte minden oktatási intézménye átvette, és városszerte megelevenedik a püspök története és a libákhoz fűződő kapcsolata. A Mohácsi Német Önkormányzat a Szécsenyi iskolával közösen szervez , már évek óta Márton-napi megemlékezést. Ebben az évben sem volt ez másként. A gyerekek műsora után zenés felvonulás következett, majd meleg tea és zsíros kenyér várta az iskola tanulóit, a szülőket, nagyszülőket és a nevelőket az Ifjúsági Centrumban.