• A Német Nemzetiségi Ház korszerűsítése

  NBER-KP-1-2022/1-000105

  A Német Nemzetiségi Ház Mohács egykor németek lakta utcájában, az egykori Deutsche Gasseban található. A több mint 100 éves épület, mely Schneider Lajos, a város neves népdalgyűjtőjének is évtizedeken át lakóháza volt, felújításra szorult. A fenti pályázat keretében a kiállítótér egy része gipszkarton burkolatot kapott, a folyosó megsüllyedt padlóburkolata javításra került, a kazánhelyiség szellőztetésének bővítése valósult meg. Az épületben korszerű, mobil hangosítási rendszert szereltek, amely jelentős mértékben megkönnyíti a rendezvényszervezési tevékenységet.

  A Német Nemzetiségi Ház immáron méltó környezetben fogadhatja látogatóit.

 • Dunamenti Halfesztivál 2022

  Támogatásban részesült a „Dunamenti Halfesztivál 2022” című projekt                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

   Mohácsi Német Önkormányzat a TOP támogatási rendszeréhez benyújtott, „TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01919” azonosító számú „Dunamenti Halfesztivál 2022” című projekt 12 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

   A Mohácsi Német Önkormányzat legnagyobb rendezvénye a Donauländisches Fischfestival, vagyis a Dunamenti Halfesztivál. Ebben az évben is alapos szervező és előkészítő munka előzte meg a programot, mely ezúttal is július harmadik szombatján, azaz július 16-án került megrendezésre immáron negyedik alkalommal. Az érdeklődés most is hatalmas volt. Ezt mutatja, hogy egyre többen jelentkeznek a főzésre és az elkészült halétel zsűriztetésére is.

   A Sétáló utcában elhelyezett Sváb utca most is megtelt érdeklődőkkel, akik lelkesen oldották meg a standoknál felkínált feladatokat. A jó munkáért pecsét járt, melyből, ha ötöt összegyűjtött valaki, akkor szerencsét próbálhatott a zsákbamacskán, ahol többek között bögrét, tányért, tollat, vagy akár egy tányér nagyon finom halászlevet is nyerhettek a szerencsések.

   A nagyszínpadon ezúttal is színvonalas műsort követhetett végig a több száz főre rúgó közönség. Fellépett a Pilisvörösvári Néptánccsoport, a Véméndi Néptánccsoport, a Véméndi Férfikar, a Zora Táncegyüttes, Kéméndi Tamás, a Hahner Duó és Tarlós Ferenc, a Dunaszekcsői Fúvósok és még sokan másik. Külföldi fellépő volt az Ausztriából érkezett Altschwendter Windradlplattler tánccsoport, valamint a külföldön és Magyarországon is nagy sikernek örvendő Die Mayrhofner zenekar. A Produceller zenészeinek közreműködésével megvalósult HITPARADE koncerten, mely este 7 órakor került a színpadra, már mozdulni sem lehetett a helyszínen. A buli zárása egy fergeteges utcabál volt az Unterrock zenekar közreműködésével.

  Aki nem szeretett volna főzni, de szívesen megkóstolta volna a mohácsi halászlét, vagy a harcsapörköltet, annak sem kellett csalódnia, hiszen a Halponton mindenkinek lehetősége volt erre.

   Köszönjük minden résztvevőnek, hogy eljött. Reméljük mindenki jól érezte magát. Találkozzunk 2023-ban az 5. Dunamenti Halfesztiválon is!

 • Emsige Hände – Szorgos kezek délutánja 2022

  NKUL-KP-1-2022/2-000654

  Mohács hagyományosan németek lakta utcájában, a Nemzetiségi Házban a Mohácsi Német Önkormányzat 2022.10.08-án immár 7. alkalommal szervezett nagysikerű programot „Emsige Hände – Szorgos kezek” címmel. A nap folyamán a ház és az udvar több pontján a sváb mindennapok jellegzetes tevékenységeit kerültek bemutatásra interaktív módon, bevonva a látogatókat.

  A délután folyamán a ház 3 termében a Mohácsi Németek Egyesületének tagjai és a helyi nemzetiségi iskolák pedagógusai a pacsker kötéssel és más hagyományos kézimunkákkal ismertették meg a nagyszámú látogatókat. 12 workshop-állomáson voltak megismerhetők a sváb kultúra egyes elemei. (Német nyelvű népismereti totó, puzzle, dominó). Az udvaron hagyományos munkálatok és ügyességi játékok szórakoztatták a gyerekeket. (kukoricamorzsolás, patkóhajítás, kalapdobálás, csuhézás, stb.) A város német tanulói, kulturális csoportjai és harmonikásai ill. külső meghívottak részvételével német nemzetiségi program és nemzetiségi koncert zajlott a rendezvény folyamán. Nem hiányozhatott a zene és a finom kóstoló sem a nagysikerű rendezvényről.

         

 • Farsangi sváb bál

  NKUL-KP-1-2022/2-000638

  A Mohácsi Német Önkormányzat minden évben megrendezi a hagyományos mohácsi sváb bált, így 2022-ben május14-én a mohácsi Ifjúsági Centrumban. Az est kezdetén a Singende Quelle Kórus és a Babarci Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes kulturális műsorral szórakoztatta a megjelenteket. Ezután pedig a nagy népszerűségnek örvendő sváb bál vette kezdetét, melyhez a zenét a Platin Kapelle biztosította – egészen hajnalig. A programra évről-évre egyre nagyobb igény mutatkozik „kicsik és nagyok” körében egyaránt. Találkozzunk jövőre is!

   

   

      

 • Gász Mihály Harmonikaverseny

  NKUL-KP-1-2022/2-000726

  Gász Mihály (1924-2003) neves harmonikatanár meghatározó egyénisége volt a mohácsi és környékbeli sváb zenei és zenepedagógiai életnek. Több ifjúsági fúvós zenekart (Mohács, Palotabozsok, Véménd) vezetett évtizedekig, ill. hat évtizeden keresztül oktatta Dél-Baranya zenészeit. Tanítványai közül ma is többen neves művészek és zenészek. Elhivatottsága, szakmai alapossága példaértékű. Gász Mihály születésének 90. évfordulója alkalmából a Mohácsi Német Önkormányzat emléknapot szervezett 2014-ben, azóta 2 évente kerül megtartásra a harmonikaverseny. A 2022.03.04-én, Miska bácsi születésének 98. évfordulóján rendezett Gász Mihály Harmonikaverseny helyszíne a Schneider Lajos Művészetoktatási Intézmény volt, ahol harmonikaoktatás is folyik, és amelynek termei jó lehetőséget biztosítottak az egész napos program lebonyolításához.

  A harmonikaversenyen a térségben harmonikázni tanuló diákok (Mohács, Bóly, Himesháza, Pécs, Mecseknádasd) vettek részt, 3 korosztályban. A teljesítményeket az egykori Gász tanítványokból álló zsűri értékelte, a legjobbak felléptek a záró gálaműsorban. A délután folyamán a résztvevők és érdeklődők hat workshop-állomáson ismerhették meg a magyarországi német zene és kultúra jellemzőit: német nyelvű népismereti totó, puzzle, keresztrejtvény feladatok segítségével. A zárógála folyamán bemutatkozott a gyermekek előtt néhány neves harmonika művész is (Kéméndi Tamás, Sax Norbert).

       

 • Harmonikatábor, immár tizedszer

  NTAB-KP-1-2022/1-000096

  A Mohácsi Német Önkormányzat 10. alkalommal rendezett harmonikatábort 2022.06.20-25. között. A napközis jellegű tábor résztvevői a Mohácson és a környező településeken harmonikázni tanuló diákok voltak, összesen 25 fő.  A délelőtti zenei foglalkozásokat három neves meghívott harmonikatanár tartotta. A délutánokon a szervező önkormányzat nemzetiségi szakos pedagógusai interaktív, érdekes, német nyelvű programokat és kirándulásokat szerveztek. Cél volt a német nemzetiségi zenei ismeretek bővítése, gyakorlás, a néprajzi ismeretek bővítése az élményalapú tanulás segítségével, ill. az együttzenélés és csapatépítés. A hét folyamán a Mohácson kívül a diákok ellátogattak Székelyszabarba, Bajára, Bátaszékre és megtekintették az ottani német nemzetiség kulturális helyszíneit. Nem hiányozhatott a programból a dunai hajókázás, bowling és a német nyelvű színházi előadás sem. A záróhangversenyen és a civil szervezetekkel való programelemek esetében a kultúra ápolás és elkötelezettség példáját tapasztalhatták meg a diákok. Reméljük találkozunk 2023-ban is!

   

       

 • Összművészeti alkotótábor

  NTAB-KP-1-2022/1-000310

  A Singende Quelle Baráti Kör ebben az évben először rendezte meg Összművészeti alkotótáborát Liptódon június 20. és 25. között. A táborban 16 tanuló vett részt két kísérő irányításával.  A német nemzetiség, a sváb épített és természeti környezet, valamint a hagyományápolás témaköre alapjául szolgáló képzőművészeti tábor egy alkotásokkal teli, jó hangulatban telt, felejthetetlen hetet tudhat maga mögött. A tanulók megismerkedtek az akvarellfestészettel, nemezeléssel, tűzzománcozással és még sok mással. A hét során lehetőségük volt megismerkedni a falu sajátos kultúrájával, természeti kincseivel is. Az alkotótábor során készült alkotásokból kiállítás volt látható Liptódon, valamint Mohácson, a Német Nemzetiségi Házban is.

   

   

       

 • Sváb utcabál Mohácson

  NKUL-KP-1-2022/2-000637

  2022-ben már 5. alkalommal szervezett nyárnyitó sváb utcabált a Mohácsi Német Önkormányzat 2022.07.01-jén Mohács főterén, a Széchenyi téren. A rendezvény népszerűsége, látogatottsága minden várakozást felülmúlt. A rendezvény nemcsak a városban, hanem a környező sváb településeken élők közül is sokakat megmozgatott. Örömteli volt a legkülönfélébb korosztályok – a középiskolásoktól az idősebbekig – együtt mulattak az utcabálon. A zenéről a Sextett zenekar gondoskodott.

      

 • Sváb-sokac est Mohácson

  NKUL-KP-1-2022/2-000640

  A Mohácsi Német Önkormányzat a Mohács Nemzetiségi Néptánc Együttessel karöltve minden évben megrendezi a hagyományos Sváb-sokac bálját, amelyre 2022-ben április 23-án került sor a mohácsi Ifjúsági Centrumban. Az est kezdetén a Mohács Nemzetiségi Néptáncegyüttes különféle korosztályú csoportjai mutatkoztak be és természetesen nem hiányozhatott a programból a néptáncegyüttes és vezetőjének, Filákovity István fesztiváldíjas koreográfiája sem: a Sváb-sokac lakodalmas. A kulturális műsort követően került megrendezésre a nagy népszerűségnek örvendő bál, melyre a zenét az Unterrock és a Juice zenekarok szolgáltatták.

  A rendezvény már évek óta a város, sőt a térség legnagyobb, legsikeresebb báli rendezvénye. Így legyen jövőre is!