• A Mohácsi Német Önkormányzat is csatlakozott a keresztfelújításhoz

  A Mohácsi Német Önkormányzat pályázati támogatás segítségével a Szőlőhegyi kereszteződésben meglévő útmenti kereszt felújítását valósította meg ez év őszén.
   
  A kereszt felszentelésén részt vett Pávkovics Gábor, Mohács Város polgármestere, a Mohácsi Német Önkormányzat és a Mohácsi Németek Egyesületének képviselői, valamint Dr. Hargitai János parlamenti képviselőnk, aki beszédében hangsúlyozta: bár a többivel együtt az ottani kereszt sem tartozik a katolikus egyház liturgikus cselekményeinek színtereihez, többszörösen is fontos szerepet töltöttek be a vallásos emberek életében.
  Ezt a kőkeresztet, amelyet a német önkormányzat nyertes pályázatának köszönhetően újíthatott fel Márkus Gábor kőfaragómester és csapata, Bacsmai László plébános úr szentelt meg, beszédében magyarul és németül egyaránt szólva a megjelentekhez, a hívekhez. Beszédében elhangzott, hogy e keresztényi szimbólumok a mának szóló üzenettel is bírnak.
   
  A kereszt felújításához a támogatást a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. biztosította, amit ezúton is köszönünk!
   
   
   
   
   
   
   
 • Identitás erősítő német nemzetiségi tábor Tirolban

  A nyelvi tábor az ausztriai Tirol tartományban fekvő Sankt Leonhard im Pitztal településen valósult meg. A projekt megvalósításának elsődleges célja a mohácsi sváb kötődésű, illetve német hagyományápoló rendezvényeken aktívan közreműködő diákok német nyelvi tudásának további fejlesztése, mélyítése volt.

  Mohács városában minden óvodai, általános iskolai és középiskolai oktatási intézményben folyik német nyelvi képzés. A német rendezvényeken rendszeresen aktív diákok részéről rendszerint igény mutatkozik a német nyelvi tudásuk nyári szinten tartására, illetve további fejlesztésére, erre teremtett kiváló lehetőséget a táborban történő részvétel. A tábor megtartása igen költséges, sajnos önerőből nem tudtuk volna megszervezni. A program azon túl, hogy igen jelentős közösségépítő hatással bírt, igen erőteljesen volt képes fejleszteni a gyermekek németséghez fűződő kapcsolódását, német nemzetiségi identitástudatát.

  A táborban 18 fő diák vett részt. A helyszín az ausztriai Tirol tartományban fekvő Sankt Leonhard im Pitztal település volt. A kiutazás autóbuszos utazási szolgáltatás igénybevételével történt. A csoportkísérők mohácsi német nyelvoktató pedagógusok voltak, a csoportkíséreten túl a tábor szakmaiságát is ők biztosították. A tábor délelőtti foglalkozásain német nyelvi környezetben gyakorolhatták a tanulók a nyelvet. A felkészült pedagógusok irányításával intenzív nyelvtanulásra adódott lehetőség (beszédkészség, hallásértés, kommunikációs készség, motiváció). Megvalósult a diákok által, külső autentikus környezetben történő feladatok végrehajtása. (Közvélemény kutatás, információ-kérés). Témakörök: vidéki és városi élet, paraszti gazdálkodás régen és ma, a víz hatásai, hagyományos életmód – gyógynövények, természetföldrajzi ismeretek fejlesztése magashegyi környezetben, az Alpok geológiája, geomorfológiája (a jég felszínformáló hatása stb.). A délutáni szabadidős programok keretében ellátogattak a gyermekek Berchtesgaden városába (Sas fészek, Königsee, városnézés), felvonóztak a Pitzal-ban fekvő Riflle See-hez, felvonóval eljutottak a Pitztal legmagasabb pontjára, ellátogattak Imst városába, ahol egy izgalmas bob pályán mehettek végig, meglátogatták a Kaunergrat Naturpark Haus-ot, és végül az Ötz-völgyi Stuibenfall vízesést.

  Köszönjük Magyarország Kormányának támogatását, mely nélkül a tábor nem valósulhatott volna meg.

   

   

   

   

 • Ismét szorgosak voltak a kezek

  2021. szeptember 18-án újból megrendezte a Mohácsi Német Önkormányzat nagy sikerű őszi rendezvényét, az Emsige Hände - Szorgos Kezek Fesztiválját. Mint minden évben, most is több száz gyerek és szülő látogatott el a felújított Német Nemzetiségi Házba, hogy együtt szorgoskodva felidézzék őseink dolgos mindennapjait. 

  A délután során lehetőség volt kipróbálni a kékfestő kelme készítését, népviseletet lehetett készíteni papírból, kendőt csomózni. Az udvaron kipróbálhatták a gyerekek a népi játékokat, és a mindenki által közkedvelt kukoricamorzsolást. Aki megéhezett, smarnit kóstolhatott, melyet helyben sütöttek a segítők. 

  A program megvalósítását Magyarország kormánya támogatta, mely támogatást ezúton is köszön a Mohácsi Német Önkormányzat.

   

   

     

 • Könyvtárfejlesztés

  A 2021-es évben lehetősége volt a Mohácsi Német Önkormányzatnak, hogy fejlessze német nyelvű könyvtárát. A megvásárolt könyvek segítik az iskolák, óvodák német népismeret oktatását, valamint érdekes olvasmányt nyújtanak az érdeklődő olvasóknak. 

  A könyvek között van mondókás gyűjtemény, történelmi regények, énekeskönyv, valamint a legújabb kiadású Mi, svábok kiadvány. A könyvek egy része meg is vásárolható nyitvatartási időben a Német Nemzetiségi Házban (Hétfő-Péntek 9-12, Kossuth Lajos utca 51.) 

  A könyvtár bővítését Magyarország Kormánya támogatta.

      

 • Magyarországi német Tanösvény átadása

  2021. december 17-én átadásra került a 7 állomásból álló Mohácsi Német Nemzetiségi Tanösvény. A projekt megvalósítását a német Belügyminisztérium összesen 9.000 € összeggel támogatta. A két nyelvű tanösvény állomásai a Duna partról vezetik a látogatót az egykori Deutsch Gasse-ba, a mai Kossuth Lajos utcában található Német Nemzetiségi Házig, ahol a tanösvény utolsó állomása van. A tanösvény a mohácsi németek történetéről igyekszik rövid betekintést nyújtani, az 1700-as években történt betelepüléstől egészen napjainkig.

  A tanösvény a 10. az országban, és tökéletesen illeszkedik a már kialakított lánchoz. Kiváló célpont iskolai csoportoknak, mellyel elmélyíthetik tudásukat a magyarországi németek történelmével és kultúrájával kapcsolatban, de a helyi lakosok is találnak érdekességeket az állomásokon.

  Az ünnepélyes átadón fellépett a Total Brass zenekar valamint a Singende Quelle Kórus. Beszédet mondott Hahnerné Feth Gabriella a Mohácsi Német Önkormányzat elnöke, a tanösvény megálmodója, Pávkovics Gábor, Mohács Város polgármestere, Werner Gábor, az Országos Német Önkormányzat tagja, a tanösvény szakértője, valamint dr Hargitai János országgyűlési képviselő.

     

    

 • Mohácsi Németek Egyesületének támogatása

  A Mohácsi Németek Egyesülete 2021. évi működését (NCIV-KP-1-2021/1-000232) jelentős mértékben támogatta a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. A támogatást ezúton is köszönjük!

 • Német nemzetiségi Harmonikatábor

  A Mohácsi Német Önkormányzat 9. alkalommal rendezett harmonikatábort 2021. 06. 21-25. között. A napközis jellegű tábor résztvevői a Mohácson és a környező településeken - Bóly, Mecseknádasd, Pécs, Kaposvár, Himesháza - harmonikázni tanuló diákok voltak, összesen 40 fő.  A délelőtti zenei foglalkozásokat 3 neves meghívott harmonikatanár, Kéméndi Tamás, Durovics Dóra és Ladóczki Aranka tartotta. A délutánokon a szervező önkormányzat nemzetiségi szakos pedagógusai interaktív, érdekes, programokat és kirándulásokat szerveztek. A táborlakók ellátogattak Nagynyárádra, ahol a kékfestő műhelybe nézhettek be, megismerkedve eleink öltözködésének fontos elemeivel. Jártak  Véménden a mézeskalácsosnál és a pacskerkötő műhelyben. A Mohácsi Jenő Városi Könyvtárban a helyi németség kultúrájával ismerkedtek. Utolsó előtti nap került sor a szülői hangversenyre, ahol bemutathatták a héten tanult darabokat. A hűs fák árnyékában nagyszerű volt hallgatni a résztvevők játékát. Utolsó nap Siklósra és Harkányba kirándult a csapat. Utóbbi helyen hangversennyel örvendeztették meg a fürdő látogatóit. 

  A tábor megvalósításához köszönjük Magyarország Kormányának támogatását.

       

 • Singende Quelle Baráti Kör támogatása

  A Singende Quelle Baráti Kör 2021. évi működését (NCIV-KP-1-2021/1-000338) jelentős mértékben támogatta a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Az elnyert támogatásból többek között sikerült megfelelő eszközöket beszerezni a közösségi programok színvonalas lebonyolításához (új főzőlap és sütő), az által fenntartott Singende Quelle Kórus kottatárát jelentős mértékben fejleszteni, új fellépőruhához anyagot venni.

  A támogatást ezúton is köszönjük!

 • Sváb utcabál

  Idén már 4. alkalommal szervezett nyárnyitó sváb utcabált a Mohácsi Német Önkormányzat 2021.06.18-án a város közterületén, az újonnan átadott Selyemgyár Kulturális Negyedben.  A rendezvény népszerűsége, látogatottsága minden várakozást felülmúlt. Az est folyamán mintegy 1000 ember fordult meg az utcabálon, amit a szervezők abszolút sikerként könyveltek el.  A rendezvény a maga nemében hiánypótló esemény, hiszen lehetőség nyílt olyan emberek megcélzására is, akik egy beltéri hagyományos sváb bálra nem mennek el (társaság, anyagiak, bátorság hiányában). Az utcabál közösségformáló ereje jelentős, emellett az identitástudat növelő szerepe sem elvitatható. A rendezvény nemcsak a városban, hanem a környező sváb településeken élők közül is sokakat megmozgatott. Kiemelt eredménynek tekintjük a fiatal korosztály nagy számú jelenlétét is. A rendezvény pozitív visszhangja jelentős volt a városban és nemcsak a német nemzetiségiek körében.

 • Újabb felújítás a Német Nemzetiségi Házban

  A Mohácsi Német Önkormányzat a Német Nemzetiségi Ház 2020-2021-es átfogó felújítását követően további fejlesztést hajtott végre 2021 őszén, nevezetesen az épület folyosója került utólagos vízszigetelésre falátvágásos technológiával. A beruházás megvalósítását követően a vizesedés, a vakolat és festék lepergési problémák elhárultak, az épület állaga ennek köszönhetően tovább javulhatott.


  A Német Nemzetiségi Ház felújításához a támogatást Mohács Város Önkormányzata, valamint a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. biztosította, amit ezúton is köszönünk!

 • Útikeresztet újított fel a Mohácsi Németek Egyesülete

  A Mohácsi Németek Egyesülete számára nagyon fontos, hogy részt vegyen a mohácsi hitélet szervezésében. Rendszeres résztvevői és szervezői a városi német nyelvű szentmiséknek, és egyéb egyházi eseményeknek. Ebben az évben, kihasználva a pályázati lehetőségeket, úgy döntöttek, hogy egy elhanyagolt, régi úti keresztet szeretnének felújítani. Ősszel sikerült is megvalósítani elképzeléseiket. A Hajder dűlőben álló keresztre esett a választás, mely így visszakapta régi fényét, dicsőségét. 
   
  A kereszt felújításához a támogatást a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. biztosította, amit ezúton is köszönünk!