• Német nemzetiségi Harmonikatábor

  A Mohácsi Német Önkormányzat 9. alkalommal rendezett harmonikatábort 2021. 06. 21-25. között. A napközis jellegű tábor résztvevői a Mohácson és a környező településeken - Bóly, Mecseknádasd, Pécs, Kaposvár, Himesháza - harmonikázni tanuló diákok voltak, összesen 40 fő.  A délelőtti zenei foglalkozásokat 3 neves meghívott harmonikatanár, Kéméndi Tamás, Durovics Dóra és Ladóczki Aranka tartotta. A délutánokon a szervező önkormányzat nemzetiségi szakos pedagógusai interaktív, érdekes, programokat és kirándulásokat szerveztek. A táborlakók ellátogattak Nagynyárádra, ahol a kékfestő műhelybe nézhettek be, megismerkedve eleink öltözködésének fontos elemeivel. Jártak  Véménden a mézeskalácsosnál és a pacskerkötő műhelyben. A Mohácsi Jenő Városi Könyvtárban a helyi németség kultúrájával ismerkedtek. Utolsó előtti nap került sor a szülői hangversenyre, ahol bemutathatták a héten tanult darabokat. A hűs fák árnyékában nagyszerű volt hallgatni a résztvevők játékát. Utolsó nap Siklósra és Harkányba kirándult a csapat. Utóbbi helyen hangversennyel örvendeztették meg a fürdő látogatóit. 

  A tábor megvalósításához köszönjük Magyarország Kormányának támogatását.

       

 • Singende Quelle Baráti Kör

  A Singende Quelle Baráti Kör 2021-es működését nagyban támogatta Magyarország Kormánya és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. A támogatást a Baráti Kör ezúton is köszöni.

 • Sváb utcabál

  Idén már 4. alkalommal szervezett nyárnyitó sváb utcabált a Mohácsi Német Önkormányzat 2021.06.18-án a város közterületén, az újonnan átadott Selyemgyár Kulturális Negyedben.  A rendezvény népszerűsége, látogatottsága minden várakozást felülmúlt. Az est folyamán mintegy 1000 ember fordult meg az utcabálon, amit a szervezők abszolút sikerként könyveltek el.  A rendezvény a maga nemében hiánypótló esemény, hiszen lehetőség nyílt olyan emberek megcélzására is, akik egy beltéri hagyományos sváb bálra nem mennek el (társaság, anyagiak, bátorság hiányában). Az utcabál közösségformáló ereje jelentős, emellett az identitástudat növelő szerepe sem elvitatható. A rendezvény nemcsak a városban, hanem a környező sváb településeken élők közül is sokakat megmozgatott. Kiemelt eredménynek tekintjük a fiatal korosztály nagy számú jelenlétét is. A rendezvény pozitív visszhangja jelentős volt a városban és nemcsak a német nemzetiségiek körében.