A Mohácsi Németek Egyesülete 2018. évi tevékenységét, működését nagy mértékben segítette az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Támogatásukat ezúton is köszönjük!

 

Ebben a tanévben is folytatódik a harmonika és a német néptáncoktatás a Német Nemzetiségi Házban. A gyerekek karácsony előtt adtak számot tudásukról. Meghitt karácsonyi műsorral örvendeztették meg szüleiket és az érdeklődőket. Megható volt hallani azokat a kezdő harmonikásokat, akik csak néhány hónapja tanulnak a hangszerükön, és azokat a diákokat, akik már évek óta a Házban harmonikáznak. A hangszeresek produkcióit színesítették a néptáncos gyerekek verseikkel, köszöntőikkel és vidám táncaikkal.

Köszönjük a gyerekeknek és felkészítőiknek, Kárász Tamarának, Durovics Dórának és Pávkovics Istvánnak eddigi munkájukat!

 

Régi szép hagyománya volt a Singende Quelle Kórusnak, hogy adventkor hangversennyel ünnepli születésnapját. Ez a szokás éledt újjá ebben az évben, amikor december 8-án nagysikerű koncerttel köszöntötte az eljövendő karácsonyt. A kórus vendégei voltak a Zárda templomban a harkányi Singvögel Kórus, valamint a Fekedi Német Nemzetiségi Kórus.

A saját rendezvényen kívül is mozgalmas a december  a kórus tagjainak, hiszen meghívást kaptak a Mohács-Bensheim Baráti Kör 30 éves jubileumi ünnepségére, valamint a városi adventi hangversenyre is.

                                                                                 

 

A németországi ZDF televízió stábja járt Mohácson, a Német Nemzetiségi Házban októberben. A forgatócsoport végigkísérte egy a Fekete - erdőtől a Fekete - tengerig közlekedő hajó útvonalát, miközben bemutatta a Duna mentén élők mindennapjait. A középpontba ez alkalommal nem a nevezetességek és a turisztikai látnivalók kerültek, sokkal inkább az itt élő emberek, gondolkodásmódjuk, örömeik, problémáik. A riportfilm 2019. január 6-án és 13-án 18 órától kerül adásba. Igazán büszkék vagyunk erre a riportra, hiszen a ZDF.reportage az egyik legismertebb, és legszínvonalasabb műsor a németországi köztévében.

"Hull a pelyhes fehér hó"

A Mohácsi Német Önkrmányzat kreatív versenye évek óta nagy siker és persze kihívás az iskolások és óvódások között. Ebben a tanévben hópihét kellett készíteni. A kihívásnak sokan tettek eleget, minden német nemzetiségi nyelvet oktató intézmény küldött munkát a kiállításra. A sok-sok hópihe, melyek a legváltozatosabb technikákkal készültek,teljesen havassá varázsolták a Német Nemzetiségi Ház nagytermét. A kis alkotók december 11-én ajándékokat vehettek át az MNÖ tagjaitól.

    Gratulálunk a pedagógusoknak, és tanítványaiknak a munkájukhoz!